Posted on Leave a comment

Как да се бръснем като в „Barber shop” у дома?

Класическото бръснене е известно по света и като мокро бръснене, ето защо тук главен герой е водата. Комбинацията от топла вода, висококачествен сапун или крем за бръснене и чиста класическа самобръсначка с ново ножче е гаранция за перфектно премахване на лицевото ви окосмяване.

Инструменти:

Бръснач или самобръсначка (класическа или такава със сменяема глава с няколко ножчета). Основното качество на остриетата не е техния брой, а тяхната острота (може би за това ги наричаме остриета)

Четка за бръснене – тук вариантите са много (различни форми, дръжки, естествен косъм от язовец, глиган, конски косъм или изкуствени влакна). Доброто почистване и съхранение на четката може да ви помогне да я ползвате много години.

Купа за бръснене – всяка, която ви е удобна, не е задължително да е бръснарска. Много господа предпочитат да създават пяната направо на лицето си и дори а дланта си.

Крем или сапун за бръснене – с крем се създава по-лесно пяна и четката може да е по-мека. Със сапун се прави по-трудно пяна, обикновено ще ви трябва по-твърда и гъста четка. Пяната от качествен крем или сапун не може да бъде заменена или сравнявана с нищо, което излиза от флакон. Хубаво е пяната да се прави с влажна четка като постепенно се добавя вода. Прекомерното количество вода води до пяна с големи балончета, а вие искате плътна, богата, кремообразна пяна.

Балсам или лосион за след бръснене – при сухо или много студено време балсамът е по-подходящ. За хора с чувствителна и суха кожа не се препоръчва афтършейв, съдържащ алкохол.

ПОДГОТОВКА:

Бръсненето е процес, за който се изисква топла вода и обилна гъста пяна, но чистите инструменти (четка, самобръсначка, ножчета, купа и хавлиена кърпа) са задължителни. Да не забравяме, че острие от неръждаема стомана е в съприкосновение с горния слой на кожата ви! Без значение колко безопасна е самобръсначката ви, стари ножчета или непочистена самобръсначка могат да доведат до нежелано раздразнение на кожата.

Най-често, а и най-правилно е да се бръснем веднага след душ. Кожата и брадата са чисти и меки. Ножчето минава безпрепятствено през брадата. Винаги има извънредни случаи обаче. Ако ви се наложи да се бръснете, а нямата време за душ, 1 мин с топла кърпа или просто измиване на лицето с топла вода също са полезни. Докато затопляте брадата и кожата си с топла вода или кърпа е хубаво да накиснете четката си в купа с топла (не гореща) вода за 3-4 минути. Господата, които предпочитат сапун за бръснене пред крем е хубаво да направят същото със сапуна – няколко минути топла вода по повърхността на сапуна отварят естествените му аромати. За господата с много чувствителна кожа или много гъста и твърда брада е добре да използват и крем или масла преди бръснене. Изваждате четката от топлата вода и изцеждате максимално водата от нея. Поставяте крем с големината на бадем върху четката, лицето си или в купата за бръснене и с кръгообразни движения само за по-малко от 1 минута ще получите богата пяна, по ваша преценка можете да добавяте по няколко капки вода в процеса на направа на пяна. С помощта на същите движения можете да си създадете пяна направо върху сапуна след като сте отстранили водата от него. След като установите, че четката ви е достатъчно заредена с пяна започвате да я нанасяте по брадата, обикновено с кръгообразни движения, които не само ще повдигнат косъмчетата на брадата ви, но и ще ексфолират кожата ви. Нанасянето на пяна се прави енергично, с върха на четката в продължение на 2-3 мин, като накрая пяната се заглажда равномерно по цялото лице за да запечата топлината и влагата. Подготовката може би ви се струва леко трудоемка, но след време ще установите, че точно тя е най-полезна за лицето ви. Правилната подготовка води до минимум раздразнения на кожата след бръснене, никакви враснали косми на брадата и лесно плъзгане на острието по кожата. Нашите дядовци и бащи не са разполагали с многобройните кремове за лице, хидратиране, против бръчки и т.н. Техните най-верни помощници са били сапуна и четката за бръснене – просто но ефективно.

Бръснене:

Бръсненето с класически бръснач изисква много опит, познания и техника и е по-скоро приложим в професионалните бръснарници.
В домашни условия най-подходящи са класическата самобръсначка със сменяемо двустранно заточено острие (бръснарско ножче) и съвременната система със сменяема глава (касетка) с няколко остриета.

Класическата самобръсначка работи с едно двустранно заточено острие (бръснарско ножче), което се поставя между гребена и капачката. Обикновено след третата или най-много шестата употреба е хубаво ножчето да се сменя. Острото ножче реже чисто, плътно, а не дърпа и не къса косъма. След като поставите ножчето в самобръсначката, а лицето ви е покрито с топла, плътна пяна е време да започнете да се бръснете.
Бръсненето става по посока на растежа на косъма, а острието сключва ъгъл с повърхността на лицето ви равен на 30 градуса. Предполага се, че всеки мъж знае в каква посока расте брадата му по различните части на лицето. Бръсненето става по посока на този растеж и се използва тежестта на самобръсначката без почти никакъв натиск. След завършване на този етап, изплаквате внимателно лицето си с топла вода като с върха на пръстите проверявате за пропуски. Ако решите, че искате по-гладко бръснене можете да сложите пяна с четката и да повторите процедурата, този път отстрани на растежа на косъма – пример от ухото към носа. Отново изплаквате с топла вода и за повечето господа би било напълно достатъчно. Все пак има мъже, които искат да удължат периодите между отделните бръснения, кожата им не е чувствителна или просто харесват супер гладко бръснене. Третия път острието се движи срещу посоката на косъма. За по-малко раздразнение е хубаво да намалите ъгълът, който острието сключва с лицето ви и да избягвате чувствителните зони около устните или по гънките на шията. През цялото време острието се движи перпендикулярно на равнината, а не успоредно.

След бръснене:

Изплакнете хубаво с топла вода лицето си, след това със студена вода. Подсушете внимателно с чиста памучна кърпа без да търкате, а само с леко попиване. Нанесете автършейв балсам или лосион. Лицето ви е гладко, чисто и хидратирано и можете да започнете поредния си успешен ден.

Модерната система за бръснене със сменяема глава (касета), не изисква техника или засичане на ъгъл. Бръсненето с нея се извършва по посока на косъма. Плъзгането на 3,5 и повече плътно подредени остриета по кожата ви все пак изисква същата подготовка като с класическа самобръсначка. Пяната и гелът от флаконите не са подходящи за вашата кожа. Грижата за лицето след бръснене също не се променя. Това, което отличава тази система освен броя на ножчетата е подвижната глава на самобръсначката, ето защо при нея се изисква натиск. Повторно минаване с 3, 5 и повече ножчета не е препоръчително, защото резултира с раздразнение и враснали косми.

Подготовката е важна и при двете системи на бръснене. Двата компонента се допълват взаимно и заедно с ободряващото изплакване с ледено студена вода и балсама за след бръснене дават перфектни резултати с малко или никакво дразнене на кожата, никакви враснали косми, а в дългосрочен план по-гладка кожа.

Вашият коментар